Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma), sau preparat autolog cu plasma conditionata, reprezinta una dintre optiunele moderne de tratament pentru anumite probleme medicale. Sangele este format din celule rosii (hematii), celule albe (leucocite), plachete (trombocite) si plasma. Plasma este partea lichida si reprezinta 55-60% din compozitia sangelui. Chiar daca sangele are culoarea rosie per total, plasma in sine este galben-deschisa.

La randul ei, plasma este formata in proportie de 90% din apa, dar contine si saruri, enzime, anticorpi, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, proteine, numite albumine, si fibrinogen. Plasma ajuta la transportul proteinelor, al hormonilor si al nutrientilor catre diferite celule din corp. Astfel, in celule ajung hormonii de crestere care ajuta, de pilda, la dezvoltarea sistemului osos, muscular, sau factorii de coagulare cu ajutorul carora se cicatrizeaza ranile deschise, pentru a nu se mai pierde sange in urma unei taieturi, de exemplu. Unii dintre nutrientii transportati prin plasma sunt, de fapt, minerale, precum potasiul sau sodiul, care ajuta la buna functionare a celulelor.

Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea volumului necesar de sange din organism (5-6 litri pentru un adult, cantitatea fiind diferita in functie de sex, greutate si inaltime), precum si la stabilizarea presiunii din sange, plasma ajuta la eliminarea substantelor chimice din celule si asta pentru ca dizolva substantele de care acestea nu au nevoie si le transporta mai departe.

Plasma imbogatia cu trombocite este obtinuta din sangele propriu al pacientului. Sangele este supus unui proces de centrifugare in urma caruia este obtinuta o concentratie de 5-10 ori mai mare de trombocite, de factori de crestere, fata de cea care exista in mod normal in sange.

Unde se aplica PRP?
Terapia PRP se poate aplica pe mai multe zone ale corpului, cum ar fi: scalpul(pentru regenerarea parulu), genunchii(gonatroza), sold(coxartoza),pentru refacerea articulatiilor,in cosmetica medicala(pentru tratarea leziunilor post acnee,rejuvenare faciala,rejuvenarea zonei gatului si decolteului),in ulcer varicos

Cum se efectueaza in mod practic aceasta procedura a ”infiltratiilor cu plasma”? Sunt necesare mai multe intalniri ale medicului cu pacientul sau este suficienta o singura programare?

Procedura se efectueaza in regim de ambulatoriu (in cabinetul de consultatii), nu necesita spitalizare. Durata aproximativa a procedurii este de 30 minute.

In functie de gravitatea afectiunii, se pot face 1-6 infiltratii, iar concentratia trombocitara este variabila, intre 4 si 20 de ori (4-20X).
Intervalul de injectare este intre 7-14 zile (perioada de timp necesara intre momentele de efectuare a procedurilor).

In majoritatea cazurilor se utilizeaza o concentratie trombocitara „standard” de 4 X, se preleveaza intr-o eprubeta un volum de sange venos, se prepara timp de 10 minute la centrifuga si se separa in conditii de sterilitate maxima un volum de aproximativ 4 ml de plasma. Volumul de plasma concentrata rezultat se injecteaza la locul afectiunii .
Procedura nu este dureroasa, pacientul se deplaseaza fara mijloace de sprijin sau imobilizare.

In cat timp se observa imbunatatiri sau se produce vindecarea dupa tratamentul PRP?

Procesul de regenerare se initiaza in intervalul de 2-3 saptamani si continua pana la 6-9 luni de la finalizarea tratamentului. Se testeaza atat evolutia clinica a pacientului, observam care este evolutia, dar si paraclinic – uneori este necesar sa repetam investigatiile imagistice (ecografie sau RMN) pentru a compara imaginile zonei afectate pre si postterapie.

Exista riscuri sau efecte secundare asociate terapiei?

Fiind vorba despre un tratament autolog (ne folosim de sangele propriu), nu exista reactii alergice date de produsul injectat. Riscurile sunt cele asociate injectarii: aparitia infectiei la locul injectarii, motiv pentru care folosim doar kituri sterile de unica utilizare, iar tehnica injectarii respecta toate protocoalele de antisepsie.

alte servicii

\

Tratamente cu OZON

Tratamente Faciale

Tratamente Corporale